Gebruiksinstructie

Onderstaand een aantal instructies voor het gebruik van kunstgrasvelden. (bron: CSC)

Schoeisel

Wij raden om voetbalschoenen met standaard plastic noppen te gebruiken. Dit zijn dezelfde schoenen die de spelers ook op natuurgrasvelden gebruiken. Het wordt sterk afgeraden om voetbalschoenen met metalen noppen te gebruiken, want deze metalen noppen krijgen bramen en deze bramen gaan de kunstgrasvezels beschadigen.

Daarnaast raden wij schoenen met platte zolen af. (zogenaamde kunstgrasschoenen). Platte zolen worden afgeraden, omdat er dan een groter drukvlak ontstaat op de vezels waardoor deze eerder plat gaan liggen en gaan splijten.

Losse doelen

Tijdens trainingen worden vaak grotere en kleinere losse doelen gebruikt.  Advies van CSC is na de laatste training van de dag, de doelen van het kunstgrasveld te halen of in de uitlopen te zetten. Blijven de doelen op het veld staan, dan staan ze vaak langdurig op dezelfde plaats, waardoor je kans loop dat de vezel sneller plaat gaat liggen.

Tijdens het verplaatsen van de doelen zie je vaak dat de doelen gesleept worden over het kunstgrasveld. Dit kan schade aan het kunstgrasveld veroorzaken opdat er vaak bramen of scherpe delen aan de doelen zitten. Advies is om de doelen op te tillen of te voorzien van zijwieltjes.

Trainingsvormen

In een natuurgrasveld zie je vaak dat bepaalde gebieden intensiever gebruikt worden dan andere gebieden waardoor slijtage en uitgespeelde plekken ontstaan. Als je op een kunstgrasveld net zo gaat trainen als op een natuurgrasveld dan ontstaan ook op een kunstgrasvel plaatsen die eerder gesleten zijn dan de andere delen van het veld. Voorbeeld van deze plaatsen zijn de doelgebieden (en dan is het doelgebied dichtst bij de kleedkamers slechter dan het andere doelgebied), penaltystippen en vaak de looplijnen langs de zestienmeterlijn.

Advies is om alle trainingsvormen meer te verdelen over het gehele veld, dus niet altijd de keeperstraining bij hetzelfde doel en niet altijd op de vaste doelen. De looptrainingen niet langs de zestienmeterlijn maar verspreiden over het gehele veld. Hierdoor worden de gebieden die altijd al meer belast worden dan andere gebieden ontlast en dit komt alleen maar ten goede voor de levensduur van het veld.

Meer informatie