ST Rietmolen/Lochuizen JO17-1 – VIOS B. JO17-1

zaterdag 6 april

Op de eerste mooie lentedag van het jaar speelt  VIOS JO17-1 een uitwedstrijd tegen Rietmolen JO17-1. Jesse Papen zat op zaterdagmiddag nog met zijn gedachten bij de afgelopen vrijdagavond (welke ongetwijfeld heel mooi was). Hij vergat hierdoor dat Jeroen niet aanwezig zou zijn, door een verjaardag in de familie. Jesse kwam dus op z’n fiets, maar moest wel rijden. Conclusie; heel snel zijn auto ophalen.

Nadat we dus met een kleine vertraging aankwamen, was het tijd voor de wedstrijdbespreking. Ian vertelde de opstelling. Deze was als volgt:

1. Boet
  2. Tristan 3. Tijn 4. Niek. 5. Siem P.
  3. Siebe 10. Mika 8. Seb
  4. Thijmen 9. Daan 11. Wytze.

Wissels: Siem B. en Bram

Doordat Boele niet aanwezig kon zijn bij deze wedstrijd hadden we dus eigenlijk maar 12 man van ons eigen team. Hiervoor kon Siem Pasman bij ons aansluiten. Hij maakt dus zijn debuut bij de JO17. Normaal speelt hij ook linksback onder de vleugels van Brent en Steffen bij de JO15. JO15 bedankt voor deze oplossing.

Ian maakte het team duidelijk dat hij een scherp en gretig VIOS wilde zien. Hij wees hierbij naar de twee wissels en zei hierbij: “we hebben twee fitte en goede wissels, mocht de instelling bij sommigen in de eerste helft niet goed zijn, dan ga ik over tot wisselen!”. Na deze woorden konden de jongens omkleden en de mooie kunstgrasmat in Rietmolen betreden. De warming-up begon wat lafjes, maar met het afsluitende positiespel en het afronden spatte de scherpte ervan af. Bij Niek ging het afronden wat minder, hij schoot de bal, op zijn bekende wijze, weer eens over het vangnet. “Zelf halen” werd er weer geroepen. De laatste puntjes werden door de staf nog op de spreekwoordelijke i gezet en de jongens gingen gemotiveerd naar buiten.

De staf zat nog niet op de bank of de oren werden al van de kop af gelult door Siem B. en Bram. Van de gemotiveerde en scherpte van het laatste gedeelte van de warming-up is aan het begin van de wedstrijd weinig meer te merken. Rietmolen snijdt als een warm mes door de VIOS verdediging, die zo lek als een mandje leek te zijn in de openingsfase. Het duurde dan ook niet lang of het stond al 1-0 voor Rietmolen. Tijdens de spaarzame uitvallen van VIOS in het eerste kwartier deed de grensrechter van de tegenstander volgens Jesse en Ian auditie voor de functie vendelier, zo vaak ging de vlag de lucht in. Nadat VIOS toch een keer de buitenspelval wist te omzeilen, was het Wytze die aan de linkerkant goed door kwam en een goede voorzet afleverde. Tijmen was goed meegekomen over de rechterkant, maar kon net niet bij de bal.

Vervolgens kon VIOS geen vervolg geven met meer goed aanvalsspel en wordt weer teruggedrongen. De staf kon lang niet alle tactische keuzes volgen. Zo zag Ian tot zijn ergernis dat Tijn een bal zomaar over zijn eigen achterlijn schoot en zo een corner weggaf, gelukkig zonder verdere gevolgen. De opbouw was op dat moment ook niet zorgvuldig en het is dan ook niet verrassend dat de aanvallers van Rietmolen de bal weer snel veroverde waardoor Rietmolen vervolgens op 2-0 kwam. Heel veel werk aan de winkel. Ian stuurt de wissels de dug-out uit om warm te lopen en een signaal af te geven. Jesse geeft Ian hierbij input voor de te plegen wissels, waarbij Ian hem vragend aankijkt. De reactie van Jesse: “Ik denk wat te zeggen te hebben, maar dat valt toch vies tegen”. Nadat de wissels zijn begonnen met de warming-up lijkt VIOS wakker te schrikken.

Een goede actie van Seb op het middenveld en een goede steekpass op Mika. Mika schat deze steekbal op waarde en rond goed af. Het is weer een wedstrijd! Langzaam werd ook de opbouw verzorgder en de verdediging alerter. Toch besloot de leiding alsnog te wisselen. Bram verving Tristan als rechtsback en Siem B. kwam erin voor Tijmen als rechtsbuiten. Siem kreeg amper één minuut na zijn wissel al een grote kans, maar schoot rakelings over. Aan de andere kant schoot Rietmolen nog nipt naast en redde Boet nog twee maal goed. Siem B. maakt net voor rust nog een goede actie en kreeg de bal nog knap voor. De keeper had hier alle moeite mee, voordat Seb bij de bal kon komen. Zo kreeg VIOS vlak voor rust volgde nog een corner. Met kunst en vliegwerk voorkwam Rietmolen een gelijke stand. Rietmolen blokte de pogingen van Niek, Tijn en Daan. Hierna wilde Bram nog aanleggen voor het schot. Niek coacht al “goed sch….”, maar brak dit af en het werd “goed geprobeerd”.

Tijd voor thee en een toespraak van de leiding. Hoe kan VIOS dit na rust nog omdraaien? Ian gaf aan dat hij het halve team in de eerste helft had kunnen wisselen vanwege de slechte instelling. De tweede helft moest dit echt beter. Ook volgden er nog een aantal kleinere tactische tips.

Hoe zwak VIOS in de eerste helft voor de dag kwam, zo scherp waren ze in de tweede helft. Binnen drie minuten was de in de eerste helft opgelopen schade al herstelt doordat Daan goed doorzette. Zijn tegenstander was radeloos en schoot de bal vervolgens onder de druk van Daan in eigen doel. Siem was ook zeer fel vandaag. Hij vergat alleen even dat hij op voetbal zat en gooide zijn tegenstander in het duel op de grond met als gevolg een onvervalste ippon. Vrije trap voor Rietmolen, maar geen gevaar.

Vlak na de gelijkmaker maakte de gelegenheidsbuitenspeler Siem B. een goede actie en daarna een prima dieptepass op Wytze, die dit prima afrond. 3-2 voor VIOS. Na 60 minuten zit de wedstrijd van Siem P. erop. Hij kan terugkijken op een meer dan prima debuut. Er volgen nog vele kansen voor VIOS, maar deze worden niet meer benut. Hierdoor krijgt VIOS nog bijna het deksel op de neus, want 10 minuten voor tijd schiet Rietmolen zo maar uit het niets op de paal. Ian dacht nog minimaal 8 minuten te moeten spelen, maar toen blies, de verdere goed fluitende scheidsrechter, al af voor het einde van de wedstrijd. De slechte helft komt VIOS, door een meer dan prima tweede helft, gelukkig nog te boven. Met de veerkracht van VIOS JO17-1 zit het dus wel goed. Tijd om weer terug te gaan naar Beltrum en in de 3e helft de wedstrijd even na te bespreken in onder het fijne zonnetje!

Het vervolgende verslag zal geschreven worden door onze vaste & zeer gewaardeerde assistent scheidsrechter-trainer: Roel.